Apakah Jurulatih eSport, dan Apa yang Mereka lakukan?

Berita

2022-12-22

Eddy Cheung

Jika anda berminat dengan esukan, anda mungkin perasan siaran untuk jurulatih di universiti atau organisasi akar umbi yang lebih kecil. Anda mungkin tertanya-tanya, "Apakah itu jurulatih esport atau bimbingan esport, dan mengapa mereka begitu penting kepada industri permainan?"

Apakah Jurulatih eSport, dan Apa yang Mereka lakukan?

Pasukan esport yang berjaya mempunyai jurulatih berdedikasi yang membantu mereka menyusun strategi, menilai lawan, membina perpaduan pasukan, meningkatkan semangat, membimbing pemain individu dan memenangi kejohanan. Untuk hasil yang maksimum, jurulatih esports bekerjasama dengan eksekutif esports dan penganalisis esports.

Apakah Kejurulatihan eSports?

Bimbingan dalam sukan termasuk menyediakan kepakaran, merangka strategi dan memupuk perpaduan dalam kalangan pemain. Sebagai satu pasukan, mereka perlu mengusahakan komunikasi, kemahiran bermain dan keupayaan mereka untuk melepaskan isu peribadi dan memberi tumpuan kepada pasukan. Mereka perlu melakukan perkara untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan satu sama lain secara berkala.

Di sini, kami akan membincangkan sama ada kerja kejurulatihan esport adalah laluan yang betul untuk anda atau tidak, serta tugas tepat jurulatih esport, cara tugas tersebut boleh berubah bergantung pada saiz pasukan, jenis permainan yang dilatih, dan faktor lain.

Tanggungjawab Jurulatih eSports

Dalam eSports, tumpuan utama jurulatih adalah pada pasukan dan bukannya pemain individu, seperti yang akan diberikan kepada pengurus konvensional. Kejayaan akan terhasil daripada peningkatan keupayaan atlet di atas padang dan penghapusan tekanan bukan sukan, seperti masalah fizikal dan bebanan emosi.

Jurulatih esports bertanggungjawab untuk tugas berikut:

  • Tentukan keadaan meta dan gunakan maklumat tersebut untuk membangunkan rancangan kemenangan yang menggunakan kebolehan pasukan anda.
  • Tingkatkan komunikasi pemain-ke-pemain. Adalah mungkin untuk mencapai matlamat ini melalui latihan membina pasukan dan analisis rakaman permainan untuk mengesan contoh penting salah komunikasi.
  • Gunakan pelbagai teknik untuk mengekalkan semangat pasukan anda dan berikan mereka minda yang menang di atas padang.
  • Dapatkan maklumat lanjut tentang masalah pemain dan tawarkan kaunseling mengenai kebimbangan tersebut supaya mereka boleh memberi tumpuan kepada permainan mereka tanpa gangguan.
  • Pastikan pasukan mempunyai semua yang diperlukan sebelum bertolak. Merujuk kepada jersi pemain, peralatan penaja dan item lain dengan logo pasukan.
  • Sediakan pertandingan persahabatan antara pasukan untuk memberi mereka peluang tambahan untuk mengasah kemahiran mereka.
  • Bekerjasama dengan pengurus kelab untuk menyelesaikan kejohanan yang akan disertai. Jika jurulatih adalah seorang pekerja, pastikan pemain yang diminta meletak jawatan telah mendapat perkhidmatan yang mencukupi daripada pasukan untuk menjamin pemergian mereka.
  • Jika ada, bekerjasama dengan penganalisis pasukan untuk memeriksa statistik permainan terperinci dan akaun permainan demi permainan untuk memusatkan perhatian pada kelemahan pasukan yang paling ketara. Penganalisis pasukan juga akan bekerjasama dengan pengurusan pasukan untuk mengkaji pertandingan dan menentukan cara terbaik untuk mempersiapkan perlawanan yang akan datang.

Itu adalah senarai terperinci tentang tugas jurulatih eSports, tetapi penting untuk diingat bahawa beban kerja jurulatih mungkin berkembang atau berkurang bergantung pada skop perniagaan yang dijalankan oleh kelab.

Di sini, kami akan menghuraikan perkara yang jurulatih eSports lakukan untuk menjelaskannya.

Pembangunan dan Analisis Strategi Pasukan

Sebagai jurulatih, anda harus berusaha untuk mencapai peratusan kemenangan maksimum. Dengan cara ini, semua orang menang — kelab dan pemain. Oleh itu, salah satu pendekatan terbaik untuk mencapai matlamat ini ialah melibatkan kru terkemuka dengan strategi yang hebat.

Ambil MMORPG League of Legends yang popular sebagai contoh. Terdapat lebih 150 watak yang boleh dimainkan, 180 keping peralatan, lima peranan pemain, lima laluan rune, 55,000+ pilih atur rune dan kemas kini pada permainan setiap dua minggu, bersama-sama dengan juara baharu atau dikemas kini setiap bulan atau lebih. Terdapat banyak perkara yang perlu difikirkan dari segi strategi, dengan perlu membuat keputusan tentang watak, rune dan binaan.

Tambahan pula, terdapat kawasan kelabu yang terlibat. Setiap aspek permainan, daripada juara yang dipilih kepada item yang dibuat kepada pelakon rune, mestilah cukup fleksibel untuk menyesuaikan diri dengan kebolehan pihak lain, kemahiran pemain dan keadaan permainan. Jika pasukan lain tidak mempunyai juara teras yang mampu menyebabkan kerosakan sihir, contohnya, pasukan kami boleh memilih untuk menjalankan tiga juara tangki dan menukar binaan kami untuk memperbaiki pengabaian kerosakan fizikal kami (dikenali sebagai perisai).

Ini adalah ilustrasi yang sangat asas tentang cara pemain boleh menyesuaikan mekanik permainan. Tindakan berpotensi setiap pemain dalam konteks strategi yang lebih besar adalah komponen lain. Tumpuan utama permainan seperti Counter-Strike: Global Offensive dan Valorant adalah pada mekanik ini.

Gunakan peta Valorant Haven sebagai contoh, dan tumpukan perhatian pada bahagian yang menyerang. Faktor pembezaan utama antara pasukan, selain daripada kecekapan pemain mereka, ialah watak yang mereka pilih untuk dimainkan, senjata yang mereka beli, dan peranan yang dimainkan oleh faktor ini dalam strategi keseluruhan pasukan.

Dalam permainan seperti Valorant, mereka ditakdirkan untuk gagal jika pasukan tidak menggunakan strategi pintar. Ia terletak di tangan jurulatih untuk melaksanakan rancangan ini, kerana mereka kurang melabur secara emosi dalam permainan berbanding pemain dan boleh melihat gambaran besar.

Membangunkan Kekuatan Pasukan Semasa

Ringkasnya, kejayaan pemain dalam permainan ini adalah berkadar terus dengan prestasi mereka bermain. Ini adalah situasi menang-menang: lebih banyak yang mereka capai, lebih ramai orang mengikuti, dan lebih banyak wang yang diperoleh semua orang.

Jurulatih selalunya akan menganjurkan scrim atau scrimmage untuk membantu pemain menjadi lebih baik. Untuk mencuba taktik dan rancangan baharu dalam suasana seperti permainan tanpa tekanan persaingan sebenar, beberapa sukan menyediakan permainan pameran menentang pasukan yang mempunyai kualiti yang serupa. Selalunya tiada kepentingan dalam kedua-dua keputusan peraduan ini.

Satu kaveat dengan scrim ialah pihak lain boleh menjangka dan menyediakan rancangan anda jika anda menggunakannya.

Adalah menjadi tanggungjawab jurulatih untuk memudahkan komunikasi yang berkesan di kalangan ahli pasukan. Latihan membina pasukan, memberi perhatian kepada apabila pemain yang senyap mesti bercakap, dan mengiktiraf kemunculan ketegangan antara pemain dan menanganinya sebelum ia meningkat adalah cara yang berkesan untuk tujuan ini.

Sikap dan Penumpuan Pasukan

Ini adalah pertimbangan penting untuk pasukan kompetitif dan penyertaan kejohanan. Tidak seperti dalam perebutan, pertaruhannya jauh lebih tinggi dalam permainan sebenar, dan hasilnya selalunya memberi kesan secara langsung kepada ROI untuk syarikat yang menanggung bil untuk kedua-dua pemain dan jurulatih.

Jika pasukan tidak dapat bermain dengan baik dalam permainan ini, jurulatih boleh dipecat, pemain mungkin kehilangan kedudukan permulaan mereka, dan org boleh mengurangkan gaji mereka. Kewajipan adalah kepada jurulatih untuk mengelakkan kesilapan ini daripada menyebabkan pemain membuang kerja keras mereka.

Berkhidmat Terbaik untuk Kepentingan Syarikat

Seperti mana-mana perniagaan lain, organisasi esport profesional mesti memastikan bahawa mereka akan memperoleh keuntungan daripada pelaburan mereka. Ini adalah pelaburan dengan tempoh matang yang lebih lama dan jangkaan keuntungan kewangan untuk perniagaan.

Sememangnya, sebagai jurulatih esukan, anda mahu pemain anda memberikan prestasi terbaik mereka pada pertandingan supaya mereka boleh mendapat pendedahan yang paling mungkin. Walau bagaimanapun, jurulatih kadangkala menawarkan nasihat semasa beberapa pertandingan yang akan disertai oleh skuad e-sukan. Skuad peringkat atasan tidak seharusnya membuang masa dan wang untuk bersaing dalam acara peringkat rendah apabila mereka mungkin berlatih untuk pertandingan peringkat lebih tinggi.

Atau pasukan itu akan menerima publisiti positif sebagai balasan, membawa kepada kelebihan yang tenang tetapi ketara dalam jangka masa panjang di kawasan itu. Ia boleh menjadi acara amal di mana pemain boleh membawa sumbangan untuk tujuan pilihan mereka, dan pasukan mendapat beberapa akhbar positif. Walaupun pengurus besar dan pengurusan pasukan biasanya bertanggungjawab untuk keputusan ini, seorang jurulatih mungkin disertakan dalam perbualan tersebut.

Akhir sekali, gaji jurulatih eSports mesti berasas dengan faedah yang diberikannya kepada syarikat. Jika kami tidak berbuat demikian, kami perlu membuat pelarasan pada akhir pasukan kami.

Sekiranya Anda Mula Melihat Pekerjaan Kejurulatihan eSports?

Anda harus membuat beberapa pertimbangan sebelum memutuskan sama ada untuk mengikuti bimbingan esports atau tidak. Dalam bahagian ini, kami akan meneliti pertimbangan tersebut dengan cepat supaya anda boleh memutuskan sama ada menjadi jurulatih ialah pilihan yang tepat untuk anda.

Menghormati Perintah

Sejauh mana anda menghormati pemain lain adalah penting. Jika anda seorang pemain dan boleh menghargai semua kerja keras yang dilakukan oleh pemain, anda akan mendapat ini. Anda mungkin mendapati ini lebih mudah jika anda mempunyai pengalaman sebelum ini sebagai pemain yang kompetitif, terutamanya di peringkat tinggi.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak komponen tambahan kepada orang yang dihormati. Pertimbangkan jika anda melayan atlet anda dengan hormat sambil mengekalkan kedudukan kawalan anda. Anda mesti berdiri teguh dan mempertahankan kedudukan anda tanpa kehilangan semangat anda atau sering bergaduh.

Adakah anda bersedia untuk melindungi skuad anda daripada dunia luar dan mengutamakan pemain anda di atas segala-galanya? Sejauh manakah anda memahami matlamat utama pasukan dan cabaran yang mereka hadapi untuk mencapainya?

Semua pemimpin, terutamanya semua jurulatih, perlu mempunyai kualiti ini. Jurulatih dalam kedua-dua sukan tradisional dan esport perlu mencapai keseimbangan antara mudah didekati dan menghormati skuad mereka.

Pengetahuan Pejal tentang Permainan dan Main Berdaya saing

Seperti jurulatih sukan tradisional, jurulatih eSports perlu mahir dalam kedua-dua permainan dan landskap persaingan. Sukar untuk membayangkan jurulatih bola keranjang yang tidak ghairah tentang permainan. Perkara yang sama berlaku untuk jurulatih dalam sukan (walaupun, seperti dalam sukan tradisional, ini hanya kadang-kadang berlaku untuk pengurusan).

Satu lagi perkara yang anda perlukan ialah kebiasaan dengan pertandingan tempatan. Anda boleh bermain di peringkat yang lebih rendah untuk mendapat manfaat daripada itu, tetapi ia membantu. Sebaliknya, anda harus mempelajari semua yang perlu diketahui tentang adegan persaingan, termasuk rupa bumi permainan, meta yang sentiasa berubah-ubah, cabaran yang dihadapi oleh pemain dan langkah-langkah yang mesti diambil untuk pasukan berjaya.

Keberkesanan bimbingan dan keupayaan anda untuk membantu pasukan anda akan bertambah baik jika anda mengikuti nasihat dalam perenggan kedua hingga terakhir. Untuk mencari penyelesaian kepada masalah ini, anda perlu menghabiskan banyak masa belajar tentang alam sekitar. Walau bagaimanapun, dengan kerja keras dan disiplin diri, sesiapa sahaja boleh beralih daripada seorang novis yang lengkap kepada calon untuk jawatan kejurulatihan.

Fikiran Akhir

Anda mungkin berpendapat bahawa kerja bimbingan eSports ialah kerjaya "ia" baharu untuk pemain yang ingin mencari rezeki melakukan perkara yang mereka suka. Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda perlu meluangkan sedikit masa dan usaha sebelum anda boleh memanggil diri anda sebagai jurulatih esport dan mengambil tugas bimbingan eSports. Ia memakan masa dan intensif buruh. Kunci untuk menjadi pemain yang hebat adalah dengan pakar dalam satu aktiviti. Menonton pemain profesional dan pertandingan esports, anda mungkin belajar banyak tentang meta permainan dan butiran lain.

Jurulatih esports boleh membuat apa-apa daripada $20,000 hingga $152,000 setahun, jadi jelas bahawa ini adalah pilihan profesional yang berdaya maju. Jika anda mempunyai apa yang diperlukan untuk melakukan perkara yang dilakukan oleh jurulatih eSports, ini mungkin saat yang baik untuk melancarkan kerjaya sebagai jurulatih esport jika itu adalah sesuatu yang anda fikirkan.

Berita terkini

Asas Pertaruhan Fortnite
2023-03-30

Asas Pertaruhan Fortnite

Berita